Grillad Karré med fylld paprika

I fredags var det dags för årets första grillning med Anita Bouvin. På menyn stod karré och fylld paprika.
Marinad:
1 chili
1 lime
inlagda vitlöksklyftor (chili-smak)
olivolja
soja
salt
peppar
grillkrydda
När jag gör marinad gör jag det alltid i en plastpåse där köttet redan ligger, mest för att jag inte orkar diska skålar etc. Men i vilket fall.. börja med att hacka ner chilin och lägg i påsen med kött.
Dela limen och pressa ner saften på köttet. Hacka vitlöksklyftorna ganska grovt och lägg ner i marinaden.
Efter detta häll på en del av oljan som vitlöksklyftorna legat i, olivolja och soja. Krydda sedan med salt och peppar.
Detta gjorde jag vid lunch samma dag som vi skulle äta så att köttet skulle ta ordentligt med smak, jag skakade även påsen med köttet och marinaden ett par gånger under dagen så det skulle sprida sig överallt.
Vid framtagning innan grillningen såg köttet ut såhär:

kött
Fylld paprika (2 personer) :
3 Paprikor
4 dlCremé Fraiche
ca 300g Riven ost
2 vitlöksklyftor (färsk)
½ Chili
Dela 2 paprikor på längden och ta bort kärnor etc.
Hacka den sista paprikan fint tillsammans med chili och rör ner i cremé fraichen.
Pressa i vitlöksklyftorna. Blanda sedan ner ungefär 250g riven ost i "smeten".
Fyll paprikahalvorna med röran och häll på ytterligare ost på toppen.
Ställ i ugnen på 175 grader tills osten på toppen smält och börjar få lite färg.
Avslutar med bilder på Anitas uppläggning, köttet på grillen och en mattant vid grillen ;)








Tacobiffar med babyspenat och het, kall sås

Dags för ett nytt inlägg av matkaraktär denna gång är det biffar och en kall sås.
Till detta åt jag rester utav gratängen i föregående recept.
Biffar (ca 15):
700g blandfärs
1 "näve" babyspenat
2 ägg
1 dl vispgrädde
spiskummin
salt
peppar
franska örter
Hacka babyspenaten fint. Blanda ihop alla ingredienser till en "smet".
Forma smeten till biffar efter önskad storlek
Stek biffarna på mellanvärme och dela för att se till att de är klara.
Sås:
1 burk creme fraiche
1 chili
1 knippe babyspenat
salt
peppar
chilipulver
Dela chilin och ta bort kärnorna (lämna om du vill ha lite starkare). Hacka chilin och spenaten fint och blanda tillsammans med kryddorna och creme fraichen.
Jag tycker gratängen fungerar jättebra med biffarna, även om den ser lite tråkig ut på grund utav uppvärmning.

Tvång och mat

Jag har efter lång tids psykiskt nerbrytande utav Vixx och hot om våld av Klara skaffat en blogg ;o
Jag tänkte bland annat lägga upp lite recept på mat jag lagar och vi börjar med maten som lagades i söndags till mig och Klara. Jag har dock inga direkta angivelser på hur mycket jag tar utan använder det fantastiska ordet "lagom".
Det kan också läggas till att jag äter enligt LCHF så recepten är gjorde efter detta.
Lime/Chili-marinerad fläskfilé med Broccoli/Blomkålsgratäng med en fetaostsås till. Till efterrätt blev det chokladmousse med hallon och grädde.

Köttet:
ca 500g Fläskfilé
1 Lime
1 Chili
Olivolja
Soja
Salt
Svartpeppar
Först skar jag fläskfilén i ca 1.5 cm tjocka skivor och la i en plastpåse.
Sedan delade jag limen  och pressade ner den i påsen med köttet samt la ner resterna av limen.
Jag hackade chilin hel med frön och allt och la ner i marinaden, sedan hällde jag bara på olja och soja och kryddade med en hel del salt och peppar. Köttet fick sedan ligga så ett par timmar innan det stektes.
kött efter det stekts

Gratäng:
Broccoli
Blomkål
4 Ägg
4 dl grädde
Riven ost
Salt
Svartpeppar
Först hällde jag upp broccoli och blomkål så det täcker bottnen på en ugnssäker glasform.
Sedan gör man en äggstanning. Dvs blandar ihop grädde, ägg, salt och peppar. I detta hällde jag sedan ner ganska mycket ost och hällde över grönsakerna samt rörde runt för att osten och stanningen skulle sprida sig jämt över och runt allt. Efter det hällde jag på mer riven ost och slängde in i ugnen på 175 grader i ungefär 45 minuter. Det viktiga är att man ser till att äggstanningen stelnar.
broccoli- och blomkålsgratäng

Fetaostsås:
3 dl cremé fraiche
en näve fetaost
salt
peppar
olivolja
För såsen hällde jag bara upp Creme Fraichen i en skål och smulade ner ungefär en näve fetaost i det. Sedan krydda med salt och peppar samt hälla på lite olja och blanda ihop allt.

Chokladmousse:
100g 70% choklad (går säkert jättebra med högre %)
3 Ägg
2 msk Sukrin (sötningsmedel)
ca 80g smör
Börja med att dela äggen, gula i en bunke vita i en annan. Blanda sedan sukrin med äggulan.
Smält choklad och smör i en bunke i micron eller på annat sätt, jag använder upptining för att inte bränna chokladen. Medan chokladen smälter vispa äggvitan hårt. Dvs den ska kunna vändas över huvudet utan att ramla ur. Blanda sedan chokladen med äggulan/sukrinet. Vänd sedan sakta ner äggvitan och se till att det blandas ordentligt. Låt stå i kylen ett par timmar innan servering.
Servera med hallon och vispgrädde. (min grädde blev konstig och rann iväg, men smakade bra ändå)
cholkladmousse bild1
Klara satt nån minut med uppläggningen och skulle vara artistiskt.
chokladmousse2
Jag la upp mitt utan att tänka och Klara klagade på att det blev bättre :D

RSS 2.0